Wat is espresso?

Een misverstand over espresso is dat het een koffiesoort is. Espresso is namelijk geen koffiesoort maar een manier waarop koffie wordt bereid. Bij deze bereiding wordt heet water onder hoge druk door heel fijn gemalen en aangedrukte koffie geperst. Uiteindelijk blijft een scheut donkere en geconcentreerde koffie over die gemaakt is door de fijn gemalen koffiebonen en het water. Espresso is normaal dikker dan koffie die op een andere manier is bereid. Verder heeft espresso meer zwevende en onopgeloste stoffen en een crèmelaag bovenop. Een crèmelaag (ook wel crèma genoemd) is een laagje (melk)schuim met een romige consistentie. Deze laag ontstaat door de hoge druk waarmee het water door de koffie wordt geperst. De smaak van espresso is vrij sterk en is daarom prima als basis voor andere dranken te gebruiken. Hier komen we later op terug. In espresso zit meer cafeïne dan op andere dranken maar normaal gesproken wordt het wel in een klein glas geserveerd: circa 30-60 ml. Een klein glas bevat dus alsnog minder cafeïne dan een 'normale' kop koffie.
 

Hoe wordt espresso gemaakt?

Espresso wordt gemaakt door heet water (rond de 95° C) onder hoge druk door 7 gram fijn gemalen koffiebonen heen te persen met een druk van 9 bar gedurende circa 25 seconden. Wat overblijft is een laag geconcentreerde koffie, bijna zo dik als siroop. Door de hoge concentratie koffie wordt espresso gezien als sterke koffie. Er zijn verschillende adviezen over hoe de perfecte espresso gemaakt dient te worden. Espresso-cup.nl heeft natuurlijk ook een advies waarmee u een perfecte Italiaanse espresso maakt. Lees hiervoor ons artikel espresso maken.
 

Espresso en thuisgebruik

Een kenmerk van espresso is dat het geassocieerd wordt met koffiehuizen. Dit komt zowel door de apparatuur als de vaardigheden die nodig zijn om een goede espresso te bereiden. Hierdoor is het drinken van een espressodrank een sociale gelegenheid geworden. Espresso-apparaten voor thuisgebruik worden wel steeds populairder. In keukenwinkels en interieurzaken kunnen veel espresso-apparatuur en -accessoires gekocht worden. Pas toen de eerste espressomachine met pomp kwam werd espresso voor thuisgebruik echt populair. De laatste jaren zijn er natuurlijk veel meer volautomatische koffiemachines en espressosystemen voor thuisgebruik bij gekomen, wat de populariteit van espressodranken nog meer heeft doen stijgen.
 

Espresso grootverbruik

Espresso wordt natuurlijk niet alleen thuis gedronken. Dit is juist meer iets van de laatste jaren. Voorheen was het alleen mogelijk om een echt lekkere espresso te krijgen in een koffieshop of een openbare gelegenheid. Nog steeds krijgt u in koffiezaken vaak de lekkerste espresso. Zoekt u espressokoffie voor grootverbruik? Of bent u op zoek naar een andere leverancier voor de koffie bij u op kantoor of in de zaak? Bekijk dan eens het aanbod van Koffie Unie, groothandel in premium koffie.
 

Espressodranken

Espresso is de basis voor veel koffiedranken. Vaak worden melk, heet water en andere smaakstoffen toegevoegd aan espresso. Afhankelijk van wat er wordt toegevoegd ontstaat er zodoende een nieuwe drank. Hieronder bespreken we een aantal van de meest populaire espressodranken.

Crème brûlée bij uw espresso

Crème brûlée bij uw espresso Op zoek naar een heerlijk dessert voor bij u

Lees meer >>

Koffietaart bij uw koffie

Koffietaart bij uw koffie Niets is zo lekker als een heerlijk stukje koffietaart bij uw kop k

Lees meer >>

Espressomachine schoonmaken en ontkalken

U kunt uw espressomachine niet zomaar de rug toekeren. De machine moet u regelmatig schoonmaken e

Lees meer >>

Espressomachine kopen

Een espressomachine voor uw huis is veel kleiner dan een espresso apparaat bedoeld voor commercie

Lees meer >>