Espressomachine schoonmaken en ontkalken

U kunt uw espressomachine niet zomaar de rug toekeren. De machine moet u regelmatig schoonmaken en en vooral ontkalken. De meeste espressomachines hebben een eigen ontkalkingsprogramma dat u aan kunt zetten. Dit kan ook een gecombineerd programma zijn, bijvoorbeeld met een spoelprogramma. Heeft u zo'n espressomachine, dan geeft deze waarschijnlijk zelf aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Het is echt belangrijk dat u gehoor geeft aan deze waarschuwing. Ontkalken is nodig om de levensduur van uw machine te verlengen. Zorg voordat u begint met ontkalken dat uw apparaat volledig is afgekoeld. Voeg een kalkoplossendmiddel zoals ontkalker toe en laat dit inwerker. Ontkalker kan voorkomen in de vorm van tabletten, poeder of vloeistof. Bij veel fabrikanten vervalt de garantie als zij zien dar u uw espressomachine niet regelmatig ontkalkt en er daardoor problemen zijn ontstaan. Het is dus uw eigen verantwoordelijkheid! Let ook op welke ontkalkings- en reinigingsproducten geschikt zijn volgens de leverancier. Dit is vaak terug te vinden in de gebruiksaanwijzing. Daar staat ook in hoe vaak u dient te ontkalken. Neem bij twijfel contact op met de fabrikant van uw espressomachine.
 

Koffiezetapparaat schoonmaken

Zoals hierboven gezegd staat in de handleiding van ieder apparaat hoe vaak het schoongemaakt dient te worden. In ieder geval is aan te raden om minimaal 1 keer per maand uw koffiezetapparaat schoon te maken. Gebruik niet al te agressieve middelen; kijk hiervoor in de handleiding. Spoel alle onderdelen van uw apparaat af, inclusief de zetgroep (lauw water). Na afloop van het reinigen zet u een kop koffie en gooit u deze weg. De eerste kop koffie na het koffiezetapparaat schoonmaken wordt altijd weggegooid zodat u zeker weet dat er geen restjes van de schoonmaakmiddelen zijn achtergebleven. Een espressoapparaat onderhoudt u dagelijks. Dit houdt in dagelijks spoelen en voorzien van schoon water. Gebruik hiervoor een reinigingstablet of reiningsmiddel.
 

Reinigingsproducten koffiemachine

Een effectief middel voor het reinigen van uw koffiemachine is vloeibaar ontkalkingsmiddel. Uw apparaat gaat hierdoor langer mee en vieze resten (waaronder kalkresten) worden verwijderd. Hetzelfde effect treedt op wanneer u ontkalkingspoeder gebruikt. Er bestaat ook reinigingsmiddel in tablet vorm. Let op: reinigingstabletten zijn niet effectief tegen kalk, deze moet u naast ontkalkingsmiddel gebruiken. Het is strikt noodzakelijk om beide te gebruiken. Op Koffietheeplaza.nl kunt u al deze producten aanschaffen.

Espresso Al fresco

Het makkelijkste is om espresso te maken met een espressomachine. Het is echter ook mogelijk om e

Lees meer >>

Espressobonen

Espresso wordt het beste gemaakt van verse espresso bonen. Er is geen verschil tussen espresso ko

Lees meer >>

Zelf espresso maken

Heeft u een koffiemolen en een espressomachine? Deze kunt u gebruiken om zelf espresso te maken.

Lees meer >>

Koffietaart bij uw koffie

Koffietaart bij uw koffie Niets is zo lekker als een heerlijk stukje koffietaart bij uw kop k

Lees meer >>