Tips voor een goede espresso

1. We gaven al aan dat espresso het lekkerst is met versgemalen koffiebonen. Het beste is om verse koffiebonen te kopen en deze te malen vlak voor de bereiding van de espresso. Mocht dit nou niet lukken (bijv. wegens tijdgebrek) dan kunt u kijken naar de branddatum van de door u gekochte koffie. Probeer geen koffie te gebruiken die langer dan 2 weken geleden gebrand is. Koffiebonen zijn langer houdbaar dan twee weken, ongeveer twee maanden. Maar maal ze vlak voor de bereiding! Eenmaal gemalen is de koffie namelijk nog maar ongeveer 10 dagen houdbaar.

2. Let op de branding van de koffiebonen. Wanneer u espresso gaat bereiden wilt u koffiebonen hebben met een donkere branding.

3. Wanneer u zelf espresso gaat maken en zelf de koffie maalt, let dan op de maling. U kunt namelijk fijn of grof malen. Een fijne maling is beter voor espresso, een grove maling is beter voor filterkoffie.

4. Vergeet niet het belang van een schone espressomachine. U dient uw espressomachine goed te onderhouden; een goede reiniging is daarbij noodzakelijk. Test of uw apparaat schoon is door eraan te ruiken. Ruikt u nog koffie? Dan is uw apparaat niet goed schoon. U mag namelijk best wat metaal of water ruiken; dit is een teken dat uw espressomachine schoon is! Meer over het reinigen van uw espressomachine leest u op onze pagina espressomachine schoonmaken en ontkalken.

5. Het hebben van schone kopjes is net zo belangrijk als het hebben van een schoon apparaat. Gebruik bij voorkeur ook kopjes met een dikke rand; uw espresso blijft dan lekker warm!

6. Voor een lekkere espresso gebruikt u vers water. Let op dat het water niet te zacht is.

7. Bewaar uw koffiebonen of espressobonen op een koele en droge plaats. Dit is beter voor de houdbaarheid en het smaakbehoud.

8. Roeren! Een goede espresso moet geroerd worden. Gaat u espresso maken, roer dan om de crema en de espresso door elkaar te mengen. Een gewoon lepeltje is prima om mee te roeren. Het lepeltje kunt u natuurlijk ook gebruiken voor de suiker.

Appelflappen en espresso’s

Appelflappen en espresso’s Niets is zo lekker als een heerlijk versgebakken appelflap b

Lees meer >>

Zelf espresso maken

Heeft u een koffiemolen en een espressomachine? Deze kunt u gebruiken om zelf espresso te maken.

Lees meer >>

Espressomachine schoonmaken en ontkalken

U kunt uw espressomachine niet zomaar de rug toekeren. De machine moet u regelmatig schoonmaken e

Lees meer >>

Crème brûlée bij uw espresso

Crème brûlée bij uw espresso Op zoek naar een heerlijk dessert voor bij u

Lees meer >>